Projekt edukacyjny „Nauka i technologia dla żywności”

II Kiermasz Wegetariański

zorganizowany przez uczniów klasy Ia i IIa

 

4.10.2017 r.

 


 

Uczniowie klasy II A

zwiedzili Muzeum Farmacji

i wzieli udzial w ciekawym wykładzie

pt „Dieta i farmacja”

w ramach projektu

„Nauka i technologia dla żywności”.

received_1219272228195170received_1219272271528499 received_1219272258195167 received_1219272244861835 received_1219272228195170 received_1219272211528505

26.04.2017


 

Badanie wpływu jedzenia na organizm.

Sekcja serca i właściwości biochemiczne wątroby.

received_1104078213024523 received_1104078259691185received_1104078283024516 received_729531187201259 received_729531557201222 received_729531293867915 received_729531177201260 received_729530943867950received_1158494414230534


 

Sesja projektu

Weganie i Wegetarianie 

w ramach projektu NTŻ.

Klasa 1a promowała

na wspaniałym przepysznym

I Kiermaszu

promowała wegetarianizm i weganizm.

listopad 2016r.

received_1047542485368146 received_1047542432034818 received_1047542315368163 received_1047542225368172 received_1047542168701511 received_1047542138701514 received_1047542128701515

 


Chemicy LO nr I

w Muzeum Hydropolis

we Wrocławiu

12674654_850993888356341_1322995920_n 12659714_850993881689675_816743402_n 12650473_850993871689676_1837648806_n 12650245_850993875023009_774168256_n 12399314_850993905023006_2143509077_n


 

PROJEKT  „Wegetarianie i weganie”

przygotowała klasa IA  – klasa wielu talentów

samodzielnie przygotowane filmy, doświadczenia, jedzenie…

zachwyciły uczniów i opiekunów projektu

9.11.2015 na zajęciach Nauki i technologii dla żywności

20151109_141301 20151109_140801 20151109_140555 20151109_140218 20151109_140052 20151109_135249 20151109_134427 20151109_134248 20151109_133909

Opiekunowie projektu: p. Agata Kaczmarek i p. Anna Baranowska-Kącka


Ostatnie zajęcia na Uniwersytecie Ekonomicznym grupy projektowej

„ Nauka i technologia dla żywności” pt; „Czy wiemy, co może robić światło?”

odbyły się 10.06.2015r.

Pytanie kluczowe: 

Jak poprzez pomiar skręcenia kąta polaryzacji liniowej światła po przejściu przez warstwę roztworu sacharozy można wyznaczyć stężenie tego roztworu? Wspaniale wszyscy dobrnęli do końca….

Gratulujemy!

p.Agata Kaczmarek,  p.Anna Baranowska-Kącka i p.Karina Sawicka-Mularczyk

SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG


Projekt „Technologia i nauka o żywności” 

12.01.2015 odbyły się trzecie  zajęcia grupy uczniów klasy przyrodniczej na Uniwersytecie Ekonomicznym  pt: 

” Woda”

Uczniowie odpowiedzieli sobie na pytanie: Jakie ma cechy woda? Oceniali czystość wody. Zbadali jak rodzaj zanieczyszczeń wpływa na przewodnictwo wody. Badali przewodnictwo wody. Wyznaczali twardość wody metodami miareczkowymi itp …

SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG

 


 

 

Projekt „Technologia i nauka o żywności” 

8.12.2014 odbyły się drugie  zajęcia grupy uczniów klasy przyrodniczej na Uniwersytecie Ekonomicznym  pt:

„Mikroskop jako podstawowe narzędzie do obserwacji drobnoustrojów”

Uczniowie mieli przyjemność zrozumieć potrzeby i konieczności stosowania mikroskopu w badaniach mikrobiologicznych, wymiernym efektem było przygotowanie prezentacji w programie PowerPoint zatytułowanej „Wykorzystanie mikroskopu w badaniach mikroświata”:)

 

UE wtjście nr 2  (1) UE wtjście nr 2  (2) UE wtjście nr 2  (3) UE wtjście nr 2  (4) UE wtjście nr 2  (5) UE wtjście nr 2  (6)


 

Projekt „Technologia i nauka o żywności” trwa…

3.11.2014 odbyły się pierwsze zajęcia na  Uniwersytecie Ekonomicznym pt:

„Chemiczne i spektroskopowe metody analizy cholesterolu – związku o dużym znaczeniu biologicznym” 

SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG

 


 

Rozbudzamy pasje przedmiotami przyrodniczymi.

 

Uczniowie Klasy Przyrodniczej IA w roku szkolnym 2014/2015 biorą udział w całorocznym projekcie „Nauka i technologia dla żywności” we współpracy z Uniwersytetem Ekonomicznym.

Nasi wybrańcy mają szczęście uczestniczyć w dodatkowych zajęciach w LO nr I jak i na uczelni wyższej.

Nad projektem czuwa:

koordynator szkolny – pani Agata Kaczmarek wraz we współpracy z panią Anną Baranowską-Kącką oraz Kariną Sawicką-Mularczyk.

2014.09. projekt nauka i technologia dla zywnosci

 

NTŻ baner

http://ntz.dobrekadry.pl/